Många tvingas ta dyra lån

De flesta av oss håller oss på behörigt avstånd från så kallade smslån med väldigt hög ränta. Men det är inte alla som har möjlighet att så kategoriskt välja bort de dyra lånen.

Det är lätt att fördöma den som skuldsätter sig med snabba krediter men många av dessa människor har befunnit sig i en ond spiral väldigt länge och smslånen är ett tecken på att det börjar barka mot en regelrätt krasch in i den berömda väggen.

Naturligtvis är det varje vuxen individs eget ansvar att se till så att man inte skuldsätter sig på detta vis och givetvis är det man själv som måste ta konsekvenserna av sitt agerande. Samtidigt går det inte att bortse från att många av dessa människor aldrig fått hjälp att lära sig hantera sina pengar. Bara de att man överväger att låna pengar med en effektiv ränta på över 1000% är oförståeligt för de flesta av oss, men om man redan har lever ett liv där man har skulder som man inte klarar av att hantera blir det hela lite mer försåtligt. Vissa personer väntar helt enkelt på att allt skall haverera, att man skuldsätter sig ännu djupare är många gånger ett rop på hjälp.

Inte alla är tvungna att låna

Nu är det trots allt långt ifrån alla som är tvungna att ta smslån, en annan kategori tar ofta lån men klarar samtidigt av att betala tillbaka dessa i tid. Dessa betalar det främst pga. Att man vill få pengar snabbt utan att behöva vänta på att nästa lön skall komma in på bankboken. Men detta är en lek med elden som kan sluta illa.

Ett exempel från verkligheten är en man som visste att han skulle få tillbaka 40 000 kr på skatteåterbäringen, men istället för att vänta på att få en utbetalning från skatteverket valde han att låna pengar för att kontot skulle krediteras omedelbart. Historien slutade med att han hade 60 000 kr i skulder till fem olika smslångivare och ärendet hamnade hos kronofogden.

Riskerna är många med smslån, framförallt är det lätt att hamna i en ond spiral där man tvingas låna mer för att betala av på befintliga lån.

När smslån är rätt val

Det är inte ofta som smslån är rätt väg att ta, men ett undantagsfall är då du behöver pengar samma dag. Just de faktum att det går att låna pengar 24 timmar om dygnet 365 dagar om året gör detta lån unikt.